externe

Walesa merge la Moscova la funeraliile lui Gorbaciov: „Nu mi-e teama sa merg in Rusia. Stiu ca eu sunt cel care are dreptate si nu ei”

Rusii isi luau ramas bun sambata de la ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, in cadrul unor funeralii care au fost ignorate de presedintele Vladimir Putin. La funeralii ar urma sa ajunga si fostul presedinte al Poloniei, Lech Walesa.

Fostul presedinte polonez si fondator al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, care a participat deja la funeraliile lui Eltin, si-a exprimat public dorinta de a fi prezent sambata la Moscova.

„Nu mi-e teama sa merg in Rusia. Mi-am trait viata si nu am nicio problema cu rusii, pentru ca stiu ca eu sunt cel care are dreptate si nu ei”, a declarat laureatul Premiului Nobel pentru Pace, in varsta de 78 de ani, citat de Le Figaro.

O ceremonie publica de adio pentru Gorbaciov, care a murit saptamana aceasta la varsta de 91 de ani, a inceput la ora locala 10:00  si va dura pana la inceputul dupa-amiezii in Sala Coloanelor din Moscova, un loc cu istorie care a gazduit funeraliile de stat ale unor fosti lideri sovietici precum Iosif Stalin si Vladimir Lenin, anunta CNN.

Gorbaciov va fi inmormantat alaturi de sotia sa, Raisa, mai tarziu in cursul zilei, la cimitirul Novodeviciy.

In timp ce in Occident a fost laudat pentru ca a pus capat Razboiului Rece, Gorbaciov este vazut ca un paria in tara pentru haosul provocat de reformele sale economice. Putin l-a invinuit pe Gorbaciov pentru destramarea URSS, pe care a numit-o „cea mai mare catastrofa geopolitica” a secolului XX.

Putin va lipsi de la funeraliile de sambata din cauza programului sau de lucru, potrivit purtatorului de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. Cu toate acestea, liderul rus i-a prezentat joi omagiile sale lui Gorbaciov. Imaginile l-au aratat pe Putin depunand un buchet de trandafiri langa sicriul deschis in Spitalul Clinic Central, Putin s-a inclinat apoi si a facut semnul crucii.

Sambata, sute de oameni au stat la coada in fata cladirii pentru a-l privi pentru ultima data pe Gorbaciov, al carui trup zacea intr-un sicriu deschis, flancat de doi soldati. Membrii familiei lui Gorbaciov, inclusiv fiica sa Irina Virganskaia si cele doua nepoate ale sale, au stat in lateral.

Multi dintre rusii obisnuiti care au venit sa-si prezinte omagiile au depus trandafiri si buchete de flori sau au facut fotografii. Un cetatean rus care a venit a vrut sa-i multumeasca lui Gorbaciov pentru ca a adus democratia in Rusia si a deschis-o lumii.

O alta femeie a declarat pentru Reuters ca fostul lider sovietic „merita” un ramas bun corespunzator. „Cred ca a facut mai multe lucruri bune decat rele. Generatia mai in varsta care este aici, isi aminteste de el si au venit sa-si ia ramas bun. Asta este”, a spus ea.

Kremlinul nu a clasificat evenimentele de sambata drept funeralii de stat pentru Gorbaciov, purtatorul sau de cuvant afirmand ca vor avea „elemente ale unor funeralii de stat”, inclusiv o garda de onoare. Nu a fost furnizata nicio explicatie cu privire la modul in care evenimentul va fi diferit de funeraliile de stat anterioare.

Ultimul lider rus care nu a beneficiat de funeralii de stat a fost Nikita Hrusciov, care a fost destituit pentru ca a incercat sa renunte la reformele staliniste. El a murit. dupa ce a trait in izolare. in 1971, iar funeraliile sale au fost tinute in semisecret.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu
Tags: lech walesa

Recent Posts

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

5 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

6 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

8 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

9 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

9 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

9 ore ago